Embedded software ontwikkeling

      Geen reacties op Embedded software ontwikkeling

Muziek uit uw koelkast?

Een veel gehoorde grap over hardware-ontwikkelaars: “Normale mensen geloven dat als een apparaat goed werkt, het niet gerepareerd hoeft te worden. Hardware-ontwikkelaars vinden dat het apparaat in dat geval te weinig functies heeft.” Logischerwijs vertaalt dit credo zich naar apparaten die steeds veelzijdiger worden. Hierbij neemt internet connectiviteit een belangrijkere rol in. Zo is er recentelijk een koelkast op de markt gekomen die muziek kan streamen en recepten voor u downloadt. Maar die bijvoorbeeld ook een ingebouwde camera bevat. Zodat u op afstand met een app kunt inschatten of die salade van eergisteren zich nog aan de goede kant van de houdbaarheidsdatum bevindt (ruiken op afstand behoort overigens nog niet tot de mogelijkheden). Maar wat betekent deze trend eigenlijk voor de ontwikkeling van de embedded software die voor de besturing van dit soort slimme apparaten zorgt? U leest het hieronder.

Het Internet der Dingen

De hierboven genoemde koelkast is een voorbeeld van een apparaat dat aangesloten is op het Internet of Things (ook wel IoT of Internet der Dingen genoemd): het fenomeen dat ook apparaten zich in de online wereld begeven en daarin met elkaar communiceren. Onderzoeksbureau Juniper schat dat er in 2020 ongeveer 24 miljard apparaten onderdeel zullen zijn van het IoT. De trend dat steeds meer apparaten op één of andere manier onderdeel worden van het internet brengt allerlei voordelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld alleen al aan de toename van het gebruiksgemak voor consumenten. Wellicht heeft u bijvoorbeeld al een thermostaat die u met een app kunt instellen. Bovendien is embedded software voortdurend aan te passen en uit te breiden. Hierdoor is het voor bedrijven mogelijk om een duurzame, dynamische relatie met hun klanten te creëren.

Het IoT en embedded software

Behalve voordelen brengt de vlucht van het IoT ook belangrijke implicaties op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid met zich mee. IoT-producten bevatten soms wel miljoenen regels aan code. Dit maakt de embedded software erg complex. En een klein foutje kan grote gevolgen hebben. Daarnaast was het ooit volledig onmogelijk om ‘in te breken’ op de meeste apparaten, tenzij je er fysieke toegang tot had. Dit is met de opkomst van het IoT veranderd. Hierbij hebben we het niet alleen over koelkasten of thermostaten. Denk bijvoorbeeld ook aan auto’s, die steeds vaker ‘slim’ worden. Ontwikkelaars van embedded software moeten zich dan ook niet alleen afvragen op welke manier en met welk doel connectiviteit in apparaten ingebouwd kan worden. Minstens net zo belangrijk is dat aandacht wordt besteed aan het veiligheidsvraagstuk. Een goede ontwikkelaar van embedded software maakt daarom in de ontwerpfase van het product altijd keuzes gericht op stabiliteit, veiligheid en flexibiliteit.

Interesse?

Heeft u interesse in de ontwikkeling van embedded software die ook geïntegreerd kan worden in het Internet of Things? En bent u benieuwd naar de veiligheidsaspecten die hierbij komen kijken? Neem dan eens contact op met een gespecialiseerd bedrijf. Zij kunnen u op maat adviseren over alle mogelijkheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *